onderzoek Veranderingen bij GAZO

logo gazoEind oktober heeft de Cliëntenraad GAZO een korte vragenlijst rond gestuurd onder de leden van de e-community.
Uit het onderzoek blijkt dat de cliënten nauwelijks zijn geïnformeerd over de op handen zijnde verandering van eigenaar voor de fysiotherapie en voor de apotheek na de zomer van 2015. De cliënten geven in meerderheid aan dat er (nog) niets is veranderd in de kwaliteit van de dienstverlening.

[niet_ingelogd]
Om de rest van dit bericht te lezen, moet je ingelogd zijn.
Inloggen
[/niet_ingelogd]

[wel_ingelogd]
Sinds de zomer zijn de apotheken in de centra Venserpolder, Reigersbos, Gein en Nellestein van eigenaar veranderd en is de fysiotherapie-tak ook overgegaan naar een nieuwe eigenaar. Beiden maken geen onderdeel meer uit van GAZO, maar blijven wel op dezelfde locaties gevestigd.
De Cliëntenraad GAZO was nieuwsgierig naar de eerste ervaringen van cliënten met de nieuwe situatie en vooral of de cliënten vooraf wel op de hoogte zijn gesteld van deze veranderingen.

De vragenlijst was alleen relevant voor de cliënten die dit jaar een of meerdere keren bij de fysiotherapie of bij de apotheek in hun centrum zijn geweest. Liefst een keer voor de zomer (toen GAZO de eigenaar was) en een keer na de zomer (met een nieuwe eigenaar). Zodoende hebben we de mening van 55 leden van de community kunnen verzamelen. Hoewel dit geen grote aantallen zijn, kan de Cliëntenraad GAZO de input van de cliënten goed gebruiken in haar overleg met het management.

Bekijk de Infographic Veranderingen bij GAZO
onderzoek veranderingen GAZO

Belangrijkste uitkomsten Fysiotherapie
33% van de ondervraagde cliënten is in 2015 onder behandeling geweest van een fysiotherapeut in een van de GAZO gezondheidscentra. Eén op de vier cliënten die zowel voor de zomer als na de zomer bij de fysiotherapeut is geweest in een van de GAZO gezondheidscentra, is door de eigen therapeut geïnformeerd over de aanstaande verandering.
Wat is er verteld?

 • “Dat het een aparte organisatie wordt.“
 • “Dat ze voor een andere baas gingen werken maar wel in het gezondheidscentrum.“
 • “Dat zij veel problemen had met de automatisering en voor er nog geen verbetering in zat.“
 • “Hij heeft het alleen genoemd en een nieuw kaartje gegeven.“
 • “Op het moment dat ik daar was, was het nog niet helemaal zeker. De fysio heeft toen vertelt dat men bezig was met de overgang.“

89% van de cliënten heeft (nog) geen verandering gemerkt in de kwaliteit van de dienstverlening en 11% vindt dat de dienstverlening achteruit is gegaan.
Enkele uitspraken over de kwaliteit van de dienstverlening:

 • “Het afspraak maken is minder soepel geworden.“
 • “Ik heb van de overgang niets gemerkt.“
 • “Ik kom al jaren bij een hele goede therapeute in Gein.“
 • “Bij de fysio in Holendrecht een bezoek geannuleerd en er was volgens de telefonist pas 14 dagen later plaats. Onzin zei de peut ik had ruimte zat.“
 • “De therapeute in Gein wilde niet luisteren naar behandelingsvoorstel en door haar behandelingen, met gewichten, ben ik achteruit gegaan. Ben sinds 6 weken bij een ander centrum onder behandeling met een heel andere aanpak en ga met sprongen vooruit.“
 • “Fysiotherapie Reigersbos is moeilijk bereikbaar per telefoon en als je inspreekt word je niet teruggebeld.“

Belangrijkste uitkomsten Apotheek
69% van de ondervraagde cliënten is in 2015 bij een apotheek in de gezondheidscentra Venserpolder, Reigersbos, Gein of Nellestein geweest. Eén op de tien cliënten die zowel voor de zomer als na de zomer bij een van deze apotheken is geweest is door de apotheek geïnformeerd over de aanstaande verandering.
Wat is er verteld?

 • “De namen en verpakkingen van mijn medicijnen zagen er ineens anders uit. Bij navraag hoorde ik dus van deze verandering.“
 • “Ik geloof dat ik het in de nieuwsbrief heb gelezen of op de website. Het staat mij niet helder voor de geest.“

77% van de cliënten heeft (nog) geen verandering gemerkt in de kwaliteit van de dienstverlening, 8% vindt dat de dienstverlening is verbeterd is en 16% vindt dat de dienstverlening achteruit is gegaan.
Enkele uitspraken over de kwaliteit van de dienstverlening:

 • “De dienstverlening is nog steeds niet goed, veel te lange wachttijden.“
 • “De wachttijden lijken nog langer te zijn geworden, een enkel personeelslid nog bitser. Wat is r toch gebeurd met de prettige, klantvriendelijke assistentes van weleer?“
 • “Enorm lange wachttijden bij het ophalen van mijn van te voren bestelde medicijnen.“
 • “Er lijkt minder drukte, daardoor meer persoonlijke aandacht.“
 • “Ik kan het over het algemeen wel goed vinden met de dames, maar we voelen een barrière met de beschikbaarheid van de medicijnen en/of aanverwante artikelen zoals teststrips en prikpennen. Voor de dames zal het ook vervelend zijn, maar het is bijzonder irritant.“
 • “Over het geheel ben ik tevreden met de service.“
 • “Snellere afhandeling.“
 • “Ik ben van Reigersbos weggegaan omdat ik mijn medicijnen in werktijd moet ophalen; er is geen mogelijkheid voor een gezond iemand om de medicijnen op een andere wijze te verkrijgen. Ik moest vrij nemen om mijn medicijnen op te halen. Ik vond de kennis van de medewerkers niet best, ik heb vaak genoeg gehoord dat de apotheek het zo lastig heeft met die verzekeraars. Ik heb er geen boodschap aan. Ik wil verZORGd worden. Daarbij vond ik de wachttijden ook erg lang. Er staat niemand achter de balie en er zijn verschillende wachtenden. Echt héél slecht!!!!“
 • “Het is stiller geworden bij apotheek Gein maar toch moest ik lang wachten. Ik kwam medicijnen halen en was de enige ondanks van een paar keer roepen van apotheker die een recept innam kwam 5 minuten later iemand zuchtend mij helpen. Sorry, dat ik je kwam storen bij het kletsen en lachen met je collega’s.“

[/wel_ingelogd]