Wijkzorgnetwerken in Zuidoost

wijkzorgbijeenkomst april 2015 Bijlmer OostEind april zijn er 3 inspirerende bijeenkomsten geweest van de Wijkzorgnetwerken Bijlmer-Oost, Bijlmer-Centrum en Gaasperdam/Driemond.

Per 1 januari 2015 zijn een aantal taken van de centrale overheid overgedragen aan de gemeente. Wijkzorg is het Amsterdamse antwoord op deze nieuwe taken en is de samenwerking tussen de verschillende professionals en informele zorgverleners, welzijn en informeel aanbod in de wijk.

Vanuit de gemeente Amsterdam zijn Marijke Wigboldus en Sandra Pieroen aangesteld om de wijkzorgnetwerken te ondersteunen, te stimuleren en verder te ontwikkelen.

[niet_ingelogd]
Om de rest van dit bericht te lezen, moet je ingelogd zijn.
Inloggen
[/niet_ingelogd]
[wel_ingelogd]Doel van de bijeenkomst
•    Ontmoeten en signaleren
•    Basis voor (anders) samenwerken, oefenen
•    Verder bouwen aan een actief netwerk

wijkzorgbijeenkomst april 2015 Bijlmer CentrumWat is Wijkzorg?
De zorg is per 1 januari 2015 ingrijpend veranderd. De taken van de centrale overheid die zijn overgedragen aan de gemeente. worden ook wel de nieuwe Wmo genoemd (ondersteuning, dagopvang & kortdurend verblijf). Wijkzorg is zoals gezegd het Amsterdamse antwoord op deze nieuwe taken. Wijkzorg is de samenwerking tussen de verschillende professionals en informele zorgverleners, welzijn en informeel aanbod in de wijk.

De zorg wordt dicht bij huis georganiseerd. Het voordeel is dat iedere Amsterdammer die thuis woont of zorg of ondersteuning nodig heeft nodig heeft, terecht kan bij een hulpverlener in de buurt. De bewoner bepaalt zelf hoe de zorg en ondersteuning er uit komen te zien.

wijkzorgbijeenkomst april 2015 Gaasperdam_DriemondWijkzorg gaat ook uit van een andere manier van werken waarbij meer gekeken gaat worden naar wat iemand zelf kan of zelf kan organiseren. Er wordt niet automatisch ingezet op 1 op 1 zorg, maar gekeken wie kan helpen om jouw vraag op te lossen. Dit wordt ook wel de gekantelde manier van werken genoemd waarin de eigen kracht van iemand centraal gesteld wordt.

Tot januari 2017 zijn Marijke Wigboldus en Sandra Pieroen aangehaakt om de wijkzorgnetwerken te ondersteunen, te stimuleren en verder te ontwikkelen. Zij fungeren als vraagbaak voor alle leden van het wijkzorgnetwerk.

 

Meer info over Wijkzorg
Voor meer informatie over Wijkzorg, zie de website van de gemeente Amsterdam Van AWBZ naar Wmo.

Hier staat ook de maandelijkse nieuwsbrief Wijkzorg.

Volgende bijeenkomsten
De initiatiefnemers zijn van plan om voor de zomervakanties nog een netwerkbijeenkomst te organiseren.
In september wordt een grote Zuidoost conferentie georganiseerd waarbij interessante workshops worden aangeboden (voorlopige datum 8 september)
Behalve de wijkgerichte netwerkbijeenkomsten wordt er ook gezocht naar manieren om rondom de gezondheidscentra, in hometeams en andere kleinere verbanden met Wijkzorg aan te sluiten.

24 tot 26 juli wordt de buurtcamping voor het eerst in Zuidoost georganiseerd. Je buren leren kennen tijdens een ontspannen vakantie in eigen park. Meer informatie vind je hier.
[/wel_ingelogd]