Digitale huisarts is leerproces

Het succes van een eHealth applicatie valt of staat met de wil en het enthousiasme van de patiënten en zorgverleners om ermee aan de slag te gaan. Dit blijkt uit het verhaal van Vladan Ilic, huisarts bij Medisch Kwartier de Oude Haven in Amsterdam.
De werkdruk is sinds de introductie van de app wel iets toegenomen voor Ilic en zijn collega-huisartsen. “Het is ook een illusie om te denken dat je iets nieuws kunt implementeren zonder dat het in het begin wat extra werk kost.”

[niet_ingelogd]
Om de rest van dit bericht te lezen, moet je ingelogd zijn.
Inloggen
[/niet_ingelogd]

[wel_ingelogd]
“Je moet eHealth niet inzetten om iets extra’s te doen, maar als een nieuwe manier van werken. Ter vervanging van een bestaand systeem”, aldus huisarts Vladan Ilic. “We zijn binnen onze praktijk gaan kijken welke diensten beter of sneller elektronisch zouden kunnen.”

Vanuit die gedachte begonnen Ilic en zijn collega’s ruim een jaar geleden met de bouw van een mobiel platform voor de huisartsenpraktijk. Op 1 november vond de release van de webapplicatie van het Medisch Kwartier de Oude Haven plaats.

De web-app op de homepage van de huisartsenpraktijkwebapp Medisch Kwartier
Via de web-app van Medisch Kwartier de Oude Houthaven kunnen patiënten een afspraak maken, een herhaalrecept aanvragen, een e-consult doen en een deel van hun eigen patiëntendossier beheren. Voor die laatste functie is het platform gekoppeld aan het huisartsen informatiesysteem (HIS). “Medicatielijsten, recente bloedonderzoeken, röntgenfoto’s: de app doet in feite dienst als een EPD. “Medicatielijsten, röntgenfoto’s: de app doet in feite dienst als EPD”Patiënten kunnen in het gedeelte dat ‘Mijn Kluis’ heet terecht voor hun persoonlijke, medische informatie, zonder dat ze dit zelf in de app in moeten voeren. Als een patiënt bloed heeft laten prikken, dan hoeven ze niet meer te bellen voor de uitslag, maar krijgen ze vanzelf een seintje zodra deze uitslag – voorzien van commentaar van de dokter – in de web-app staat.” De koppeling met het informatiesysteem van Medisch Kwartier de Oude Houthaven was volgens de huisarts echt goodwill van de HIS-leverancier. “Er moest ook van hun kant een aantal dingen aangepast worden om die koppeling mogelijk te maken. We zijn trots op het resultaat.”

Patiënten die een afspraak willen maken via de webapplicatie kunnen kiezen uit drie mogelijkheden. Een standaardconsult (een afspraak bij de dokter), een snelconsult (direct terecht voor één klacht) of een videoconsult. “Wij willen hiermee de toegankelijkheid van onze huisartsenpraktijk vergroten, door onder andere ook in de avonden via een videoverbinding bereikbaar te zijn. Zo hoeven onze patiënten niet uit te wijken naar de huisartsenpost.”

Een stap vooruit zetten, terugkijken, meten en analyseren: in de praktijk van Ilic wordt volgens hem niets ‘zomaar’ gedaan. “Bij alles wat we doen bekijken we de potentiële bottlenecks. Dat gaat bij de ontwikkeling en implementatie van een applicatie niet alleen om het technische gedeelte, maar ook om de gebruikerskant, zowel patiënten als zorgverleners. Maakt iedereen er graag gebruik van, waar loopt men tegenaan, wat kan er beter? We hebben de gebruikers vanaf dag één erbij betrokken.

Feedback van patiënten
De patiënten van Medisch Kwartier de Oude Haven zijn per mail op de hoogte gesteld van de nieuwe service. Daarnaast zijn er mensen ingezet om in de wachtkamer patiënten voorlichting te geven over het platform. Ook ruimen Ilic en zijn collega’s tijd in om tijdens het consult over de web-app te praten. “Op die manier proberen we feedback van patiënten te vergaren. Dat nemen wij weer mee in onze nieuwe versies. Je kunt zo’n app bedenken, maar pas als iets in gebruik is zie je wat je vergeten bent of wat er anders moet.”“Pas als de applicatie in gebruik is zie je wat je vergeten bent of wat er anders moet”

“In de volgende versie is het al mogelijk om de gegevens van je bloeddrukmeter toe te voegen. Wij zijn ervan overtuigd dat je veel chronische patiënten met gemak op afstand kunt bedienen en dat patiënten veel meer zelf kunnen doen. “Veel chronische patiënten kun je met gemak op afstand bedienen”Bij een patiënt met een te hoge bloeddruk stellen wij bijvoorbeeld in de app een bovenwaarde in. De patiënt voert zelf de metingen uit en wij krijgen alleen een seintje als de waarde te hoog is.” Ook hierbij geldt voor Ilic dat hij het wiel niet opnieuw uit wil vinden, maar gebruik wil maken van goedgekeurde en effectief bewezen, bestaande programma’s en producten. “Maar wij behouden als huisarts wel de poortwachtersfunctie. Alle metingen en data komen op ons platform samen en wij houden samen met de patiënt een oogje in het zeil.”

bron: http://www.smarthealth.nl/2015/01/12/ehealth-op-de-werkvloer-digitale-huisarts-leerproces/
[/wel_ingelogd]