Het Beste Zorgidee 2014

Nederland heeft massaal gestemd op de finalisten van Het Beste Zorgidee. De publieke stemronde van de zorginnovatiewedstrijd is zondag 9 november 2014 gesloten met een recordaantal stemmen.
Bijna tien duizend Nederlanders maakten hun voorkeur kenbaar via de website van Het Beste Zorgidee.
Op woensdag 12 november is de winnaar bekend gemaakt van Het Beste Zorgidee 2014.

[niet_ingelogd]
Om de rest van dit bericht te lezen, moet je ingelogd zijn.
Inloggen
[/niet_ingelogd]

[wel_ingelogd]
Het belevingskussen van Hans van Wetten uit Budel heeft Het Beste Zorgidee 2014 gewonnen. Het kussen voor dementerende ouderen kreeg tijdens de finale van de zorginnovatiewedstrijd de meeste stemmen van het publiek. Van Wetten krijgt een startkapitaal van 10.000 euro om het kussen verder te ontwikkelen.

Niet alleen het publiek, ook de vakjury is gecharmeerd van het belevingskussen, omdat het de zorg persoonlijk maakt en bestemd is voor een groep kwetsbare patiënten. “Het idee is mooi in zijn eenvoud en lijkt van grote betekenis voor dementerenden en hun familieleden”, zo valt te lezen in het juryrapport van de zorginnovatiewedstrijd, een initiatief van ONVZ Zorgverzekeraar.

Door middel van geluidssignalen prikkelt het kussen de belevingswereld van dementerende ouderen. “In het kussen zitten sensoren en luidsprekertjes. Als de patiënt het kussen aanraakt, worden er stemmen, liedjes en muziek speciaal gericht op de gebruiker afgespeeld”, vertelt Van Wetten. “De familie of een mantelzorger speelt een belangrijke rol bij het ‘vullen’ van het kussen. Zij weten immers welke liedjes, gedichten of stemmen de patiënt graag hoort.”

De vier andere genomineerde ideëen:
MijnDokter app – Hilderik van Schaik
Aap Noot Mies – Alexander Grassi
Signalerings app – Judith van Leeuwen
Vijfkwartszorg – Jurriën wind
Klik op de link om een korte video presentatie van de genomineerde ideëen te zien.
[/wel_ingelogd]